Jaimy van Eenennaam interviewt Eric Stom van AM Match.
AM match is een samenwerking van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Samen willen we in de regio Amstelland en Meerlanden een succes maken van de Participatiewet.
Ik ben een echte Amsterdammer. In Amsterdam had ik vroeger een mooi kringloopbedrijf en daar werkte mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het beeld van kringloop is de afgelopen tijd erg veranderd. Eerst werd het een beetje in de hoek gezet als: ‘’tweedehands spulletjes, dat koop je toch niet?’. Dit is inmiddels wel anders. Ik ruimde destijds boedels uit en had een mooie winkel waar ik de spulletjes netjes refurbishde en toen verkocht. Dit deed ik met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik had toen een contract met het sociaal werkbedrijf waarin stond dat wanneer ik mensen in dienst nam met een afstand tot de arbeidsmarkt dat ik daar een premiekorting voor kreeg. We hadden een afspraak gemaakt dat ik deze mensen zou ontwikkelen en dat ze arbeidsfit werden, zodat ze konden doorstromen naar regulier werk. Dit heb ik een kleine tien jaar gedaan. Ik had toen erg efficiënte processen ingericht binnen dat bedrijf. Ik had als het ware een ontwikkelcarrousel gemaakt waardoor mensen zich konden ontwikkelen in kleine of grote stappen. Het sociaal werkbedrijf was daarvan gecharmeerd en heeft mij toen overgenomen. Zo ben ik ingestroomd binnen de sociale werkvoorziening.
Waar zorgt AM-match voor?
Wij zorgen ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich zo dicht mogelijk richting de reguliere arbeidsmarkt kunnen ontwikkelen. Wij werken binnen de participatiewet. AM Match zorgt ervoor dat grote groepen mensen die nu nog aan de zijlijn staan van de maatschappij en minder goede perspectieven hebben gematcht worden aan een passende vacature.
We kijken vooral met gemeenten samen naar welke mensen die tussen wal en schip dreigen te raken en welke mensen bepaalde competenties en vaardigheden wel bezitten, maar net niet goed genoeg aansluiting met de arbeidsmarkt kunnen vinden. Naast het matchen houden we ons ook bezig met ontwikkeling. We coachen op sociale vaardigheden, structuur, cultuur, betrouwbaarheid, inzetbaarheid en menstype. Als een ondernemer iemand via ons in dienst neemt, dan begeleiden we dit proces. Dit doen we door te coachen en daarnaast informeren we de werkgever ook over subsidies en andere regelingen die bij elke medewerker hoort. We zorgen er ook voor dat de werkgever deze loonkostensubsidie daadwerkelijk ontvang. Het allerbelangrijkste is dat je als werkgever geen risico loopt. De medewerker staat tot je dienst, maar zonder risico’s.
Begeleiding
Wanneer ik met een werkgever kennis maak, dan kijk ik vervolgens welke processen er binnen het bedrijf zijn. ‘Jobcarven’ komt ook wel eens om de hoek kijken. Dit betekent dat je gaat kijken hoe we de functie net even anders inrichten zodat dit wel geschikt is voor onze medewerker. Er wordt dan gekeken naar de taken binnen een functie en hieruit wordt een selectie gemaakt.
Welke uitdagen heb je als bedrijf?
Ik merk dat nog niet alle bedrijven omdenken over hoe je een functie op een andere manier kunt invullen. Je merkt dat er krapte is op de arbeidsmarkt bij ondernemers, maar dat veel ondernemers nog vasthouden aan de standaard die ze hebben. Als je hier wat flexibeler mee om kunt gaan en het past in de werkprocessen dan zie je wel dat je heel snel succes kunt behalen. Er is krapte op de arbeidsmarkt, maar het is nog steeds dringen op de onderkant van de arbeidsmarkt. Er is nog een hele grote groep mensen wat nog aan het werk kan/moet/wil en die hebben hun weg nog niet gevonden.
Mocht je een repeterend proces in je bedrijf hebben, schroom dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Graag kijk ik ook met je mee of bepaalde processen efficiënter en voordeliger ingericht kunnen worden. Hierin zijn wij ook gespecialiseerd en we hebben al veel partijen hier advies over gegeven.
De grootste uitdaging voor ons blijft om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren op de arbeidsmarkt. Het gaat om een grote diverse groep mensen.
Waarom ben je lid geworden van de Businessclub van FC Aalsmeer?
De businessclub van FC Aalsmeer heeft een mooie groep aan bedrijven bij elkaar gebracht om te netwerken. Tussen deze bedrijven zitten ook veel bedrijven die veel laagdrempelig en repeterend werk hebben. De netwerkborrels zijn een mooie gelegenheid om met de ondernemers in gesprek te raken. Wat ik ook fijn vind aan deze Businessclub is dat je niet met een blauw pak hoeft te komen. Dit maakt het laagdrempelig!
Ten slotte: Welke boodschap wil jij graag meegeven aan de lezers van dit artikel?
Kijk breder hoe je functies kunt invullen.
Ik kijk graag samen met ondernemers waar de kansen liggen om mensen die aan de zijlijn staan te ontwikkelen richting reguliere arbeid.
023-5661566